Zobrazované ceny jsou platné dnes. Mohou se změnit dle výběru časového slotu při výběru doručení zboží

Koření Tymián Vitana 13 g

16,90 Kč 130 Kč / 100 g
Skladem (> 5 ks)

Detailní informace

Detailní popis produktu

Silně aromatická bylinka s ostřejší nasládlou chutí i vůní, připomínající kafr či hřebíček. Tymián je koření ze sušených větévek, listů a květů. Výrazná chuť a aroma tymiánu vyniknou nejen při přípravě zvěřiny, drůbeže a sekaných mas, ale také v tradičních českých omáčkách, nádivkách, paštikách, sýrech a bylinkových máslech. Výborný je v nádivce do kuřete nebo v rajčatových omáčkách a polévkách. Ve směsích s oreganem a bazalkou se používá na pizzu a těstoviny. Ostré podtóny tymiánu vylepší chuť pečené, grilované či dušené ryby. Popis koření: Tymián je silně aromatická bylinka s ostřejší nasládlou chutí i vůní připomínající kafr či hřebíček. Tymián je koření ze sušených větévek, listů a květů. Výrazná chuť a aroma tymiánu vyniknou nejen při přípravě zvěřiny, drůbeže a sekaných mas, ale také u tradičních českých omáček, nádivek, paštik, sýrů a bylinkových másel. Výborný je v nádivce do kuřete nebo v rajčatových omáčkách a polévkách. Ve směsích s oreganem a bazalkou se používá na pizzu a těstoviny. Ostré podtóny tymiánu vylepší chuť pečené, grilované či dušené ryby. Region: Mezi nejvýznamnější producenty tymiánu můžeme zařadit Španělsko, Albánii, Itálii, Francii a Řecko. Původně bylinka pocházející ze Středomoří se rozšířila i do střední a východní Evropy. Chuť a vůně : Tymián je silně aromatická bylinka s ostřejší, silně nasládlou chutí i vůní, připomínající kafr či hřebíček. Skladování : Tymián lze sušit zavěšený na tmavém, studeném a suchém místě. Po usušení skladujte tymián v dobře uzavřených, vzduchotěsných nádobách. Popis rostliny : Tymián je vytrvalý, stálezelený, 20 až 30 cm vysoký keř nebo polokeř. Má čtyřhranné stonky, které postupně odspodu dřevnatí. Listy mají vrchní stranu hladkou, z rubu jsou plstnaté. Tymián má bělavé, růžové nebo modrofialové květy. Kvete od května do září. Pěstování tymiánu není náročné, proto se u nás hojně pěstuje na zahradách nebo v květináčích v bytě. Na tuto rostlinu však můžete narazit i ve volné přírodě na loukách. Tymián potřebuje slunné místo a sušší propustnou půdu. Přezimování na zahradě je možné přikrytím rostliny například jehličnatou větvičkou. Množí se semeny, dělením nebo řízky. Historie a původ : První zmínky o pěstování tymiánu pochází z období 3 000 let před naším letopočtem. Tymián má původ ve Středomoří, kde roste volně na suchých svazích. Tyto rostliny mají obvykle intenzivnější vůni a chuť než rostliny pěstované v jiných oblastech. Řekové a Římané věřili, že tymián přináší sílu a odvahu, proto přidávali bylinku do koupelí. Egypťané ji používali při balzamování. Druidové zase věřili, že tymián léčí mysl i tělo a přivolává zdraví. Jako koření se tymián používá dodnes v kuchyních po celé Evropě. Použití v kuchyni : Tymián je koření ze sušených větévek, listů a květů. Výrazná chuť a aroma tymiánu vyniknou nejen při přípravě zvěřiny, drůbeže a sekaných mas, ale také u tradičních českých omáček, nádivek, paštik, sýrů a bylinkových másel. Lze jej také využít na ochucení octa a oleje. Výborný je v nádivce do kuřete nebo v rajčatových omáčkách a polévkách, zajímavou chuť dodá těstovinám a fazolím. Ve směsích s oreganem a bazalkou se používá na pizzu a těstoviny. Ostré podtóny tymiánu vylepší chuť pečené, grilované či dušené ryby. Sušený tymián je vhodné přidávat do pokrmů hned na začátku vaření, aby se stihl rozvonět. Čerstvý tymián lze přidat kdykoliv v průběhu vaření.
Zavírací sáček nyní uchová chuť a aroma

Skladování:
Skladujte v suchu.

Doplňkové parametry

Kategorie: Koření
Hmotnost: 0.013 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení