Koření Paprika sladká mletá Vitana 23 g

19,38 Kč –38 %
Koření Paprika sladká mletá Vitana  23 g
19,38 Kč –38 % 11,90 Kč 51,74 Kč / 100 g
Skladem (>5 ks)


Akce platí do 7.5. 2024

Detailní informace

Detailní popis produktu

Sladká paprika má výrazně kořeněnou a nasládlou chuť, příjemné aroma a nádherně sytě červenou barvu. Tvoří základ celé řady kořenicích směsí. Získává se ze zralých paprikových lusků, které se usuší a pomelou. Popis koření: Paprika dodává pokrmům nejen lahodnou chuť, ale i výraznou, sytou barvu a příjemné aroma. Hodí se do omáček, sýrů, slaného pečiva a uzenin. Používá se do masitých jídel a téměř do všech druhů gulášů. Tvoří základ celé řady kořenicích směsí. Získává se ze zralých paprikových lusků, které se usuší a pomelou. Jako koření se v kuchyni používá paprika sladká, lahůdková, pálivá, uzená nebo gulášová. Každá se liší barvou i chutí. Region: Dnes se vyskytuje po celém světě. Mezi významné producenty patří USA, Turecko, Indie, Čína, Španělsko nebo Maďarsko. V Holandsku se pěstuje ve sklenících. Lze ji pěstovat i v severním mírném klimatickém pásmu, pokud se chrání před mrazem. Chuť a vůně : Jednotlivé druhy koření se liší svou chutí i barvou. Sladká paprika má výraznou, kořeněnou chuť a příjemné intenzivní aroma. Paprika lahůdková je mírně nasládlá. Paprika pálivá má ostře kořeněnou, pikantní chuť. Paprika uzená má kouřové aroma. Skladování : Paprika ztrácí příliš dlouhým skladováním aroma a může zhnědnout. Mletá paprika vlivem slunečního svitu lehce ztrácí také svou barvu, proto ji skladujte v tmavé, dobře uzavřené nádobě. Sušenou papriku je vhodné spotřebovat do šesti měsíců. Popis rostliny : Rostlina může dosahovat výšky téměř 150 cm. Má bílé květy a zelené plody, které červenají při zrání. Jako koření se používá plod, který se suší a mele. Plod má tvar lusku. Ten má obvykle zářivě červenou až červenohnědou barvu, může být i zelený nebo žlutý. Jedná se o víceletou rostlinu, která dokáže přežít i v oblastech, kde jsou mrazy. Paprika setá je sice nejznámější a nejčastěji pěstovaný druh, existují ale další čtyři domestikované druhy paprik. Jednotlivé odrůdy se liší barvou i tvarem plodů. Pěstované kultivary pochází z amerických paprik, které dodnes rostou v některých teplejších oblastech planě. Historie a původ : Paprika je původně tropická rostlina. Jazykové, ekologické, archeologické a genetické důkazy ukazují, že paprika (capsicum annuum) pochází z Mexika. První zmínky o této rostlině jsou staré íce než 6 500 let. Všechny druhy paprik jsou původem ze Severní a Jižní Ameriky, kde se staly důležitou součástí stravy mnoha civilizací. Jako první přivezl do Evropy papriku Kryštof Kolumbus. Ve Španělsku se velmi rychle stala populární, protože se z ní vyrábělo chilli, které představovalo náhradu za drahý pepř. Španělé byli první, kteří začali pěstovat papriky v mírném klimatickém pásmu. Po staletích se z ní stala jemná paprika, kterou se plní ve Středomoří olivy. Získává se ze zralých paprikových lusků, které se usuší a pomelou. Paprika je základní koření, které tvoří typickou chuť guláše. Světově známá je maďarská paprika, ta je považovaná za národní koření Maďarska a připravuje se z ní především maďarský guláš. Papriku do Maďarska přivezli Turci v době expanze Osmanské říše. Ve městečku Kalocsa v Maďarsku se v říjnu koná dokonce paprikový festival. Při vaření se používá nejen paprika jemná a pálivá, ale i uzená. Použití v kuchyni : Pro základy jídel použijte papriku sladkou, pálivou poté k pikantnímu dochucení. Mletá se používá do masitých jídel a téměř do všech druhů gulášů. Paprika se přidává pro lepší chuť i výraznější barvu do polévek a omáček. Tvoří také základ oblíbené speciality kuře na paprice. Jedná se o všestranné koření, které se hodí do mnoha pokrmů, kterým dodává příjemný podtón. Paprika je tradičním kořením maďarské kuchyně. Hodí se k vejci, měkkýšům, sýrům, pomazánkám nebo majonézám. V Portugalsku a Španělsku se přidává do klobás, jako je například známé chorizo. Při tepelné úpravě ztrácí barvu, proto se doporučuje ji přidávat až ke konci vaření. Papriku při vaření také nepřidáváme do rozpáleného oleje, vlivem vysoké teploty může zhnědnout a zhořknout. Uzená paprika získá vynikající chuť kombinací s česnekem.
Zavírací sáček uchová chuť a aroma

Skladování:
Skladujte v suchu.

Doplňkové parametry

Kategorie: Koření
Hmotnost: 0.023 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: